7.1 Beskrivelse af model samt upload af supplerende data
En model, der uploades til modeldatabasen, vil i første omgang ikke kunne ses i modelbrowseren, men kan enten tilgås via den URL, som modtages i en e-mail efter upload af modellen, eller ved efterfølgende at gå ind under menupunktet
Her vælges fra en bruttoliste den model, der skal redigeres. Man skal dog være logget på med en e-mail konto, der svarer til den, der er angivet i PC modellen enten for konsulent eller dataejer for den pågældende model, for at få adgang til at redigere modellen, se evt. bilag 1.
Herefter møder man registreringsmenuen, der giver følgende muligheder for at registrere oplysninger:
Figur 17: Menu til supplerende registrering og beskrivelse af model samt til upload af supplerende datafiler. Når alle data er registrerede gøres modellen offentlig tilgængelig ved hjælp af nederste checkboks.
Foruden ovenstående skal rapport tilknyttet de enkelte modeller uploades direkte til rapportdatabasen, hvorfra man kan knytte rapporten til en i forvejen indlæst model, se afsnit 7.1.13.
7.1.1 Generelle data
Det er besluttet, at modeller skal have et vist minimum af metadata, for at de skal være tilgængelige på Modeldatabasen. For at modellen kan blive offentlig tilgængelig, skal brugeren efter upload sikre, at metadata er angivet i tilstrækkelig omfang, og hvis ikke skal disse angives via hjemmesiden. Endelig skal brugeren godkende, at modellen offentliggøres.
De registrerede metadata kan ses under menupunktet generelle data. Eksportfunktionerne i de eksisterende eksterne modelleringsprogrammer eksporterer metadata i varierende grad. Det vil derfor altid være tilrådeligt at gå ind under Generelle data og tjekke data, inden modellen gøres tilgængelig. Bemærk at rettigheder til at editere en model knytter sig til e-mailkonto for hhv. Konsulent og Ejer. Se endvidere afsnit 7.1.4.
Figur 18: Generelle oplysninger om en model. For at editere disse trykkes ”Ret”
Hvis der er særlige bindinger på brugen af modellen, kan disse specificeres som en licenstekst. Hvis man samtidig markerer ”Aktivér betingelser”, vil en bruger, der efterfølgende downloader den pågældende model, blive bedt om at acceptere betingelserne, inden modellen kan downloades. Når metadata er indtastet, klikkes på ”Gem” knappen, hvorefter data gemmes i databasen.
7.1.2 Navne på flader og punkter
Navne / beskrivelser af de flader og punkter som udgør en model bliver som udgangspunkt overført ved indlæsning af modellen til modeldatabasen. Finder man at beskrivelsen ikke er tilstrækkelig præcis eller ved en fejl er udeladt, kan man efterfølgende gå ind og rette beskrivelserne, jf figur 19.
Figur 19: Menuer til rettelse af navne / beskrivelse af flader og punkter. Første valgmenu er opdelt i hhv. Digitale punkter, Geologiske flader og hydrostratigrafiske flader.
7.1.3 Knytning til lag i DK model
Ofte ønskes angivet hvordan lagene i en lokal model korrelerer med lagene i den landsdækkende DK-model. Det kan gøres via knappen Knytning til lag i DK model, og sker ved hjælp af nedenstående menuer, figur 20.
Figur 20: Menuer til knytning af lag i lokal model til lagene i den landsdækkende DK model.
7.1.4 Rettigheder og brugerstyring
I menuen brugerstyring til ovenstående kan tildeles rettigheder til beskrivelse af lag og punkter og til knytning til lag i DK model. Det sker vha. nedenstående menu. Øvrige editerings-rettigheder knytter sig til e-mailkonto for ejer og konsulent på modellen, se generelle oplysninger afsnit 7.1.1.
Man kan i menuen også give rettigheder til at videregive editeringsrettigheder. De personer der skal have rettigheder skal i forvejen være oprettede som bruger i modeldatabasen.
Figur 21: Menuer til brugerstyring. Her kan tildeles rettigheder til beskrivelse af lag og punkter og til knytning til lag i DK model. Øvrige editerings-rettigheder knytter sig til e-mailkonto for ejer og konsulent på modellen se generelle oplysninger afsnit 7.1.1.
7.1.5 Upload af geologisk forståelsesmodel
En geologisk forståelsesmodel vil som regel bestå af tegninger, profil-skitser og lignende, der viser forekomsten af lag og flader samt lag-relationer for modellen. Formatet er varierende, og den geologiske forståelsesmodel lagres derfor som eksterne filer, f.eks. tegninger eller tekstdokumenter med figurer.
Figur 22: Menu til indlæsning af filer / tegninger eller dokumenter, der beskriver en geologisk forståelsesmodel. Hvis forståelsesmodellen er beskrevet som del af den samlede afrapportering af modellen, kan man indlæse en kommentar, der henviser til hovedrapporten (uden samtidig at skulle uploade en fil).
7.1.6 Registrering af lag og flader for en digital geologisk model
Efter indlæsning af en pcModel skal man knytte de digitale flader sammen til lag, med mindre dette allerede er gjort i pcModellen, se bilag 1. Da flade og punktdata i en rumlig geologisk model ikke nødvendigvis er tilknyttet et bestemt lag, skal man ved registrering af en geologisk model først markere, hvilke af alle de indlæste flader og punkter, der rent faktisk tilhører den geologiske model.
Figur 23: Tilknytning af flader og evt. andre gridbånd til en digital geologisk model.
Ved tilknytning af de enkelte flader og andre relaterede gridbånd flyttes disse med knappen ”Tilføj” til den øvre del af menuen (Figur 23). Herefter kan man danne lag for den geologiske model ud fra de valgte flader ved at trykke på knappen ”Dan / Ret lag”, hvorved man kommer til menuen ”administration af lag”.
Figur 24: Menu til administration af lag.
I menuen til administration af lag kan man ud fra modellens flader tilføje lag til lagfølgen, rette lag og slette lag. Tilføjelse og rettelser sker fra nedenstående undermenu, se Figur 25. Endvidere kan man med piltasterne til højre på Figur 24 angive rækkefølgen af lagene.
Figur 25: Undermenu til oprettelse og redigering af lag.
I undermenuen til oprettelse / rettelse af lag skal man give laget et sigende navn og kan desuden angive en beskrivelse. Herunder skal man tilknytte flader for hhv. top og bund af laget. Dette gøres ved at vælge blandt de til rådighed værende flader (gridbånd). Desuden kan man fra en menu med DGU-symboler angive den dominerende lithologi for laget, hvis dette er defineret som et lithologisk ensartet lag. Hvis laget består af vekslende lithologier (en pixelmodel) og disse findes i et gridbånd, kan man knytte dette til laget i stedet.
7.1.7 Registrering af lag for en hydrostratigrafisk model
En hydrostratigrafisk model er pr. definition bygget op af lag i modsætning til en digital geologisk model, der kan indeholde flader, som ikke er knyttet til et bestemt lag. Registrering af hydrostratigrafiske lag foregår på samme måde som registrering af de geologiske lag. Dog skal man ikke først tilknytte flader (og andre gridbånd) til modellen, da en flade implicit er tilknyttet, når den er del af et hydrostratigrafisk lag. Man bliver derfor ledt direkte til administration af lag, svarende til menuen Figur 24. I forhold til en geologisk model er det muligt at knytte supplerende temaer (gridbånd) til en hydrostratigrafisk. P.t. kan man tilknytte følgende supplerende temaer:
- Målt potentiale
- Vertikal og horisontale hydrauliske ledningsevner
- Transmissivitet
- Ler procent
7.1.8 Registrering af lag for grundvandsforekomster
Lag, der er knyttet til grundvandsforekomster, registreres på samme måde som lag, knyttet til hydrostratigrafiske modeller, jf. ovenstående.
Til lagmodeller for grundvandsforekomster kan man i forhold til de geologiske modeller supplerende tilføje temaer (gridbånd) for
- Distribueret vandkvalitet
- Målt potentiale
7.1.9 Lagring af numeriske grundvandsmodeller
Modeldatabasen er primært udviklet til lagring af rumlige geologiske og hydrostratigrafiske modeller. Databasen er således ikke udviklet til stringent lagring af grundvandsmodeller. Da der ofte udvikles numeriske grundvandsmodeller for de områder, hvor der er opstillet geologiske og hydrostratigrafiske modeller, er der givet mulighed for, at modeldata for numeriske grundvandsmodeller kan lagres i samlede zip filer. Beskrivelsen kan indeholdes i zip-filen eller oploades som et separat dokument, se figur 26.
Figur 26: Menu til indlæsning af filer med data fra numeriske grundvandsmodeller. Data bør indlæses som samlede zip-filer, der skal indeholde en beskrivelse af model-setup og softwareplatform m.m. Alternativ kan beskrivelsen uploades som et separat dokument.
7.1.10 Lagring af relaterede GIS data
Ikke alle digitale temaer og kartografiske elementer, der benyttes ved opstilling af en geologisk model, kan lagres direkte i modeldatabasen. Derfor er der åbnet op for, at man kan lagre supplerende GIS-temaer, der er brugt ved modelleringen, og som kan være nyttige, hvis der senere skal bygges videre på modellen. GIS-data bør lagres samlet i Zip-filer, og det anbefales, at der primært benyttes Arc shape-filer, da disse kan åbnes af de fleste GIS-programmer og modelleringsværktøjer. I zip-filen bør endvidere være en beskrivelse af de enkelte temaer og deres oprindelse. Upload sker ved fra nedenstående menu at vælge fil(er) fra PC. Endvidere kræves det, at der er knyttet en beskrivelse til den fil, man indlæser.
Figur 27: Menu til indlæsning af relaterede GIS-filer.
7.1.11 Dataark for modellen
I forbindelse med registrering af metadata for en model, kan man desuden uploade et prædefineret regneark med supplerende metadata for modellen. Dette regneark anvendes bl.a. i forbindelse med den nationale grundvandskortlægning, og brugen af dette er nærmere beskrevet i rapporten : Dokumentation af informationer om geologiske modeller.pdf, der kan downloades fra modeldatabasens startside:www.geus.dk/modeldb
7.1.12 Endelig offentliggørelse af model
Når alle data er registrerede, gøres modellen offentlig tilgængelig ved hjælp af nederste checkboks i menuen Figur 17, herved kan den ses i den offentlige modelbrowser og downloades derfra.
7.1.13 Upload af modelrapporter til rapportdatabasen
Foruden ovenstående data skal rapporter, tilknyttet de enkelte modeller, indlæses direkte i rapportdatabasen, hvorfra man kan knytte rapporten til en i forvejen indlæst model. Indledende skal man oprettes som bruger på rapportdatabasen. Dette gøres ved at sende en forespørgsel til Jupiters postkasse, GEUS på jupiter@geus.dk. Endvidere skal modellen som nævnt være indlæst og gjort offentlig i forvejen, se ovenstående.
Rapportdatabasen kan bl.a. tilgås via http://www.geus.dk/digital_data_maps/. Fra menuen i kortets højre hjørne vælges Upload/ret egne data., hvorefter man logger ind. Man vælger så Opret ny rapport, hvorved metadata for den enkelte rapport kan indlæses. Nederst i inddaterings-formularen kan man knytte en indlæst model til rapporten.
Figur 28: Nederste del af inddaterings-menu til rapportdatabasen. Ved at klikke Tilføj geologisk model får man adgang til indlæste, offentlige modeller i modeldatabasen og kan vælge den model, der knytter sig til rapporten.
Skriv et svar